lördag 27 februari 2010

Bra lärplattformar för skolbruk - en bristvara?

Jag har visserligen inte kommit till avsnittet om lärmiljöer eller lärplattformar i kursen, men denna artikel var intressant och tänkvärd. Artikeln är från 2008.
Skolor är väl inte den kundgrupp som kan betala de allra dyraste lösningarna och det kanske är en av förklaringarna till att lärplattformar inte alltid kan tillmötesgå den pedagogiska verksamhetens krav. Eller kan de?

söndag 21 februari 2010

Elever på NV-programmet bloggar

Jag har tidigare i bloggen nämnt att en klass bland mina elever bloggar under ett pågående grupparbete inom temat energi och miljö. Det är ett samarbete mellan kurserna samhällskunskap A, naturkunskap A och datorkunskap. Det är första gången som jag och min kollega låter dem blogga, och hittills har vi och eleverna varit positiva. Vecka 9 är det dags för deras muntliga redovisningar med powerpoint som stöd. Vi kommer att utvärdera arbetet och det skall bli intressant vad eleverna har tyckt om detta.
De vill ju gärna att andra läser deras bloggar, så här kan du hitta dem. (Jag länkar till vår klasshemsida, där finns alla deras länkar.)

Vi lärare borde dela med oss mer


Frågan ställdes om varför lärare tenderar att hålla inne med det pedagogiska digitala material de producerar. Ja, om det är sant så är jag säkert en av de hopplösa lärarna. Jag kan i stressen surfa in på lektion.se för att se om jag kan hitta ett uppslag som passar just det jag skall göra om 5 minuter... och sen blir det inget återkast. Riktigt dumt, javisst. För jag är verkligen den som tycker vi ska dela med oss.
För min del finns det två orsaker till att jag ännu ej lagt upp något material på t ex lektion.se. Mycket av det jag sätter ihop av uppgifter till elever är redan "stulet" material från alla håll och kanter, men min egen blandning. Jag kan ju inte lägga ut sådant som inte är mitt och skriva under att det är mitt. Därtill har jag dekorerat mina uppgifter med allehanda copyrigh-klassade bilder, så jag skulle behöva bearbeta dem rejält före en allmän publicering, och då skulle de bli riktigt sterila och tråkiga.
Sen tror jag självförtroendet bakom mina egna uppgifter inte är tillräckligt bra, så det tar emot. Det skulle ju dock kunna bli bättre.