söndag 22 november 2009

Snabbt och gratis- om snigelpostens konkurrent

I januari 1995 fick jag för första gången höra talas om e-mail. Det var en kursare till mig i Kalmar som hade fått en s k ”e-post-adress”. Han tog med mig till en av Norrgårds datorer som fanns i stora salen mitt emot laborationssalarna på andra våningen. Han visade hur lätt, snabbt och framför allt gratis han kunde skicka ett meddelande på datorn till någon annan som också hade en e-post-adress. När han klickade på sänd så skickades meddelandet iväg och nådde mottagaren fortare än jag hade hunnit säga "oj!".

Några månader senare var jag en av de lyckligt utvalda. Som biologistudent på universitetet i tyska Oldenburg försågs jag med en egen mailadress! Mottagarna var få, mail var unikt. En fax i Göteborg förmedlade mina första mail till min syster i Sverige. Att mina ord kunde nå mina tänkta mottagare så snabbt inspirerade mig och mitt skrivande och påverkade det. Idag är denna tillgänglighet och snabbhet vardagsmat och en självklar del i många människors kommunikation.

Jag heter Hanna Wigforss och är lärare i Eskilstuna. Välkomna till min blogg som är en reflektion kring kursen Digital kompetens och lärande - IKT och pedagogik för det 21:a århundradet på KTH, en distanskurs.