fredag 5 februari 2010

Rundvandring i Google Dokument



Det blev en presentation och ett text-dokument som jag skapade själv i Google Dokument. Därtill laddade jag upp en pdf från datorn. Textdokumentet lät jag dela med en av mina kollegor. Presentationen la jag ut på nätet:
Verktyget var begripligt för mig men min dator var tydligen tröttare än jag denna kväll. Dessutom missade jag ibland de blockerade pop-up-fönstrena och satt och undrade varför inget tycktes hända, vilket ju inte är Googles fel. Det var segt att jobba i detta verktyg, men visst finns stora fördelar med att alltid veta att den senaste versionen av något man jobbar med alltid går att nå från vilken internetansluten dator som helst och att man kan dela dokument med andra.

torsdag 4 februari 2010

Portal-sök i Eskilstuna


Barn- och Utbildningsförvaltningen i Eskilstuna har nu äntligen kommit så långt i arbetet med att tillgodose de kommunala skolornas önskemål (Läs: KRAV) på portal, att de anlitat konsulter för att ta reda på mer om behoven och förutsättningarna. Enligt skolans IT-pedagog, som jag i all hast snabbintervjuade i veckan om det här, så är det Microsofts SharePoint som diskuteras som ett möjligt alternativ.
Har du kanske någon erfarenhet av denna lärplattform/portal-lösning? Det skulle vara intressant att höra kommentarer från någon skola som har haft det ett tag.

tisdag 2 februari 2010


Din skola har väl ett avtal med Urkund?
Urkund hjälper dig som lärare att se hur mycket eleven sannolikt skrivit själv och vad som kommer från andra källor i ett digitalt arbete.
Jag använder det ibland när jag efterfrågat elevernas egna åsikter eller kommentarer eller när de skall träna på att använda källor korrekt med referenser. Om man är med i Urkund får man en mailadress dit eleverna eller du själv mailar in elevernas alster och tillbaka får du en rapport som beskriver likheten med andra källor och vilka de är.
Jag tror mig ha läst någonstans (och förutsätter dessutom) att denna kurs nyttjar tjänsten för de arbeten vi skickar in.
Själv har jag inte kommit till avsnittet i kursen som behandlar källor. Där finns kanske detta med Urkund med. Det här var mest ett spontant tips-infall eftersom jag just satt och läste urkundsrapporter på några av mina elevers arbeten.